Åhus Museum 50 års firande

Kom och fira med oss när Åhus museum firar 50 år!

Program för dagen

11.00–15.00 Emelie Petersson, byggnadsantikvarie på Regionmuseet Skåne, är på plats för att svara på dina frågor om hur man tar hand om och vårdar äldre hus. Titta på gamla fotografier och materialprover

11.00–16.00 Helén Lilja, arkeolog och pedagog på Regionmuseet Skåne, visar fynd från det medeltida Åhus. Passa också på att titta närmare på medeltiden i utställningen Vid åns mynning.

11.00–11.30 Knutsgårdens spelmän underhåller framför Åhus museum.

12.30–13.00 Knutsgårdens spelmän underhåller framför Åhus museum.

13.00 Vandra med Claes Pettersson, arkeolog på Sydsvensk arkeologi, till svartbrödernas konvent. Här berättar han om de senaste undersökningarna som gjorts på platsen.

13.00–15.30 Vill du veta mer om att göra modeller i 3D? Fredrik Larsson, arkeolog på Sydsvensk arkeologi, visar sin 3D-modellering av svartbrödernas konvent. Han tipsar också om hur du kan komma igång med att göra din egen modellering i 3D.

14.30 Vandra med Claes Pettersson, arkeolog på Sydsvensk arkeologi, till svartbrödernas konvent. Här berättar han om de senaste undersökningarna som gjorts på platsen.


Om Åhus Museum

Åhus medeltida rådhus omnämns i skrift första gången år 1431. Huset rymmer nu vårt museum och den stadshistoriska utställningen ”Vid åns mynning”. Här kan du se mängder av arkeologiska fynd som ger oss en glimt av det myllrande livet i staden och den medeltida åhusbons tillvaro.

Helge å spelar en viktig roll under historiens gång, som en länk mellan när och fjärran, och som livsnerv i nordöstra Skåne. Invid åns mynning finns redan under 600-talet en stor handelsplats. Arabiska silvermynt, pärlor av glas och halvädelsten och andra långväga lyxvaror ger en vink om platsens betydelse.

Åhus upplever sin blomstringstid under 1200- till 1400-talet när staden lyder under Lunds ärkebiskop och tillhör Danmark. I utställningen kan du se och läsa om spåren efter handelsmän, lärda svartbröder, ärkebiskopens tillsyningsmän, hantverkare och bönder.

Staden tappar en del av sin betydelse under 1500-talet. År 1617 förlorar Åhus sina stadsrättigheter, när fästningsstaden Kristianstad grundas av Kristian IV. 1658 blir Åhus svenskt genom freden i Roskilde.


Den lilla medeltida ryttarfiguren är gjuten i bly och är ett fynd från den arkeologiska undersökningen av S:t Jörgens hospital, strax utanför Åhus.

Den medeltida speltärningen är tillverkad av djurben och är ett fynd från den arkeologiska undersökningen av kvarteret Spritan i Åhus.