Konsert på bryggan – Klara Persson

Det kommer en sommar…

”Skitåret” 2020 är äntligen till ända och vi har förväntansfullt gläntat på dörren till 2021.
Även om det är si och så med förhoppningarna, efter alla grusade planer i fjol, blickar Helgeåns vänner som vanligt framåt och tror på ett liv efter Corona. Eller åtminstone en pandemipaus till sommaren.

Med denna framtidstro för ögonen har styrelsen ägnat vintern åt att sätta samman ett sommarprogram för den nya rastplatsen. Redan före första advent tog vi kontakt med våra mest namnkunniga lokala artister och mycket snabbare än vi vågat hoppas sydde vi ihop ett program för juni, juli, augusti och september. Först ut, på självaste nationaldagen, står Jonas Svensson och Emil Sigfridsson för musiken.

Förra årets musikevenemang på bryggan blev som bekant väldigt uppskattat och nu, efter nästan ett helt år utan kulturella upplevelser, längtar både vi och artisterna efter att åter få mötas. Och vilken konsertscen kan vara bättre lämpad än en naturskön plats mitt i ån där åskådarna sitter i varsin båt med säkert avstånd från varandra.

För att ingen ska känna sig utestängd från konserterna kommer vi att tillsammans med våra samarbetspartners försöka underlätta för båtlösa att delta i evenemangen. Vår förhoppning är att man antingen ska kunna hyra flytetyg eller samåka med någon av båtägarna.

Entréavgiften på 100 kr per person utgör, upp till ett visst belopp, artisternas arvode. Eventuellt överskott går först och främst till att täcka föreningens omkostnader. Resten kommer att användas för vårt ordinarie arbete med att vårda Helgeån. Vi hoppas att konserterna leder till att allt fler får upp ögonen för vårt vattenrike och inser att ån måste förvaltas så den kan komma framtida generationer till del.

Samverkan är och förblir Föreningen Helgeåns vänners ledord. Att samarbeta med kommunen och andra aktörer i regionen är ett måste. Ju fler som arbetar mot samma mål, desto lättare blir det att få saker och ting gjorda. Och om arbetet går framåt ökar förhoppningsvis också sponsorernas intresse av att satsa. En positiv spiral, helt enkelt.

Segraren i denna win-win-situation är naturligtvis ån och biosfären. Det är därför vi, tillsammans med alla er, fyller en så viktig funktion.

Så börja planera för sommarens bryggkonserter redan nu och anteckna följande datum i årets kalender:

  • 6 juni, kl 14.00 – Jonas Svensson och Emil Sigfrisson
  • 7 juli, kl 18.00 – Klara Persson
  • 24 juli, kl 18.00 – Tomas Tillberg och Magnus Persson
  • 4 augusti, kl 18.00 – Alice Wilgotsson och Anders Andersson
  • 4 september, kl 18.00 – Johanna Carlström och Jonas Norman

Vi har sedan föreningen grundades haft ett nära samarbete med Rökeriet vid Yngsjövägen. I samband med sommarens evenemang kommer Rökeriet, efter förbokning på deras hemsidan, kunna erbjuda picknickkorgar för upphämtning före konserten. På hemvägen finns möjlighet till ytterligare strandhugg vid Rökeriet. För varför inte avsluta dagen med åfararnas nya drink: ”In i vassen”. Ingredienserna är än så länge hemliga men förbered er på en smaksensation.

Välkomna allihop, det ska bli så in i vassen kul att ses!

Faktaruta:

Företag som är delaktiga i sommarkonserterna och hyr ut kajak, kanot eller SUP:

NORTH & LIFE Kanot, Kajak, I Kristianstad/Åhus
Swayzettes, SUP i Åhus
Kalles Kanot i Kristianstad/Åhus Glassbåt – mindre båtar
Cigarrkungenshus, Åhus vandrarhem
Åhus Marina – flotte
Rökeriet vid 118 – snipa
Adventure Kajak

Text:
Åsa Svensdotter