Ågläntan

Välkommen till Ågläntan

En destination för upplevelser
Hyr en kajak, SUP, och kanot under sommarhalvåret och upptäck och upplev vattenriket och områdena längs Helge å i Åhus, eller delta i något av våra evenemang.

Vad händer på Ågläntan?
Ågläntan är en fantastisk plats för evenemang såsom fester, bröllop, och härliga sommarkvällar med trubadur.

Kajakuthyrning i Åhus

Upplev Åhus och Helge å från vattnet.
Åhus är vida känt för sin fina kustremsa, långa stränder och inte minst sitt härliga väder. I sin egen bakgård gömmer sig sig dock en av Åhus oupptäckta pärlor: Helge å och Ågläntan. Från vår uthyrning av SUP, kajak och kanot erbjuder vi alla – oavsett erfarenhetsnivå – att upptäcka mer än bara Åhus. Här kan du paddla kajak, SUP och kanot längs med grönskande ängar, prunkande natur, eller varför inte stanna och ta en fika på en avskild plats? De lugna vattnen kring Helge å är optimal för paddling i en lugn och rogivande miljö, som låter alla uppleva Skåne från sin bästa sida.

Anordna ditt nästa evenemang på Ågläntan

Event & evenemang
Ågläntan är inte bara en plats för sol och paddling, utan lämpar sig också väl för andra evenemang. Platsen låter en fånga solnedgången samtidigt som man kan njuta i goda vänners lag.

Mer än bara vatten
Upptäck
Den rika naturen upplevs bäst både i vattnet och längs med det. I naturen i Kristanstads Kommun och längs med Helge å kan du både vandra, cykla MTB och mycket annat.

Åhus: En del av Vattenriket

Helge å: Platsen där allt började
Åhus har ett långt historiskt arv som sträcker sig ända tillbaka till 1200-talet där namnet Åhus kommer från Aos, vilket betyder åmynning. Längs Helge å, där vi erbjuder hyra av kajak, padel och SUP, har staden tagit plats ända sen dess, och var en viktig knutpunkt för handel under långa perioder i Sveriges historia.

Idag huserar Åhus 10 000 invånare och är en av södra Sveriges populäraste turistorter. Vi förstår varför: Ålbodarna, de vidsträckta stränderna, närheten till natur, och inte minst närheten till vatten Åhus erbjuder. Flera evenemang äger rum under sommaren såsom Åhus Beachhandboll och Åhus Beachfotboll, Ålafestivalen, vinvandring, hamnfest, jazzfestival med mera. Här finns helt enkelt något för alla!

Helge å är ett av södra Sveriges största vattendrag och sträcker sig från skogarna i Småland, ända ner till Skånes östra kust. Att Helge å rinner genom skog och mark i dess norra delar ger vattnet dess karaktär – den bruna färgen kommer från de humusämnen som kommer från skogsmark, myrar och hyggen. Längs ån huserar framförallt uttrar, och fisk såsom öring, lax och ål använder ån som vandringsväg. Den biologiska mångfalden längs ån är stor, liksom den mängd människor som beror av dess vatten. Därför är stora delar längs ån naturskydds-och
natura-2000-områden. Foto: Per Jahnke