Eco Design

Sarah Mineur Tell heter jag och började min utbildning till guldsmed år 1995. Jag driver DF Studio på köpmannagatan 33 i Åhus sedan juli 2020 och är således den nya guldsmeden på plats efter Åhus Guldsmedja som varit verksamma i 40 år. Spännande och såklart en jättekul utmaning! Framförallt hoppas jag på att både nya och gamla kunder från Kristianstad, Åhus och övriga Skåne ska hitta hit och något som mina guldsmedshänder och hjärta klappar lite extra för, är  just vigsel och förlovning.

Jag tillverkar allt för hand i återvunna ädelmetaller och med sk etiskt utvunna stenar. Det som finns på plats är min egen tillverkning och det mesta görs på beställning, vilket betyder att urvalet i studion framförallt består av attrapper och ett par kollektioner av mina smycken i guld, silver och platina för direktförsäljning.

 

 

År 1995 påbörjade jag en yrkesutbildning inom guldsmide och har sedan dess arbetat i guldsmedsbranschen som egen företagare samt anställd. Sedan år 2005 har jag drivit eget och har numera fokus på unika vigselringar och förlovningsringar, brudkronor, frieri-ringar samt morgongåvor och övriga bröllopssmycken. Se exempel i Portfolion på mina guldsmycken,  platinasmycken samt silversmycken. År 2014 påbörjades min akademiska bana parallellt med företagandet och studerade mänskliga rättigheter, humanekologi och antropologi. Jag examinerades som socialantropolog vid Lunds universitet i januari 2018 med arbetet ”Etiskt Guld”.

Kollektionen Geekonista finns på Etsy är mitt ’nörderi’ och består framförallt av silversmycken med design inspirerad av science fiction och populärkultur. Senaste fyra åren har GeekyGoldsmith på instagram blivit en plattform främst för Geekonista men även andra handgjorda smycken. LovePawsSweden är min tredje gren i verksamheten, även denna kollektion med smycken finns på Etsy. Denna bottnar i ett välgörenhetsprojekt för hemlösa katter i Sverige och påbörjades år 2010. Den arbetas på i mindre utsträckning än de övriga två.

 

 

En viktig aspekt när en arbetar med ädelmetaller och stenar är att fokusera på transparens gällande var materialet kommer ifrån. Det finns mycket som behöver sägas om t ex gruvindustri och diamanter vilket gör att jag enbart arbetar med återvunnet material och spårbara ädelstenar. Detta är något jag engagerat mig i lite mer och mitt kandidatarbete i socialantropologi handlar därav om guld och dess moraliska aspekter: ”Etiskt guld – en antropologisk studie om hur moral och identitet kan vara komponenter av en metall”.

/Guldsmed Sarah M Tell