;)

Recently arrived in Åhus?

Did you arrive in Åhus recently? Åhus is a village that belongs to Kristianstad municipality. Here you can get some important information when you arrive as well as local information for you that temporarily stay in Åhus.

To get this page on your language preference, click on the google translate icon at the top right. Below information is original in Swedish. Sometimes automatic translation does not work completely, so be aware that incorrect translations may occur.

Remember to always contact the right authorities to be entitled to help from the Swedish government.


Viktiga länkar

Om du kommer från Ukraina kan du stanna i Sverige som turist i 90 dagar. Du bekostar då allt ditt uppehälle själv.
Genom att söka uppehållstillstånd blir du hänvisad ett boende, får mat och detta görs via Migrationsverket. Om du ordnar eget boende är detta inte något svenska staten står för.
Situationen i Ukraina – Migrationsverket

Här hittar du information från Kristianstads kommun om Ukraina och läget i omvärlden. Använd egen Google translate för att få denna information på ditt språk.
Ukraina och läget i omvärlden – Kristianstads kommun

Kommer du från Ukraina med husdjur? Läs här:
Rysslands invasion av Ukraina – Jordbruksverket.se

Flyktingar med pass/id-handlingar från Ukraina får resa med Skånetrafiken utan biljett. Läs mer här
Skånetrafiken (skanetrafiken.se)


Lokalt i Åhus

En hjälpande hand. Detta är en grupp för personer i Åhus med omnejd som har som mål att sträcka ut en hand till sina medmänniskor. Målet är att skapa kontakter mellan den som har möjlighet att ge lite av sin tid och den som inte har den möjligheten. Vi hjälper inte med rena pengar i denna grupp utan här är det en fysisk hjälpande hand. Hoppas att det fungerar och uppskattas. Skriv vad du kan hjälpa till med eller vad du hjälp med. Förhoppningsvis finns någon därute som kan matcha med din önskan. Vi hoppas att vi kan skapa mer kärlek i Åhus. Vi börjar enkelt med dessa enkla regler men reserverar oss för att ändra i framtiden det visar sig behövs. Facebookgruppen startades initialt i samband med pandemin för att erbjuda personer i riskgrupper kontakt med andra medmänniskor som kunde vara till hjälp. Nu kommer gruppen till hjälp igen och här kan man be om hjälp inom Åhus och bli sammankopplad med personer som kan och vill hjälpa.
En hjälpande hand i Åhus med omnejd | FacebookSök bidrag av Lions Åhus Blankett ansökan (airtable.com)


Svenska kyrkans Åhus församling erbjuder bland annat
Samtal och stöd Diakoni, samtal och stöd – Åhus församling (svenskakyrkan.se)
Öppna förskolan är öppen för alla barn 0-6 år i vuxet sällskap.  Läs mer här Öppna förskolan – Åhus församling (svenskakyrkan.se)
Träffa andra medmänniskor på kyrkans Måndagscafé Måndagscafé i Åhus 21/3 – Åhus församling (svenskakyrkan.se)


Åhus Träningscenter välkomnar kostnadsfritt Ukrainska besökare som tillfälligt befinner sig i Åhus; måndag – fredag klockan 11.00 – 15.00 för att träna gym eller konditionsträning. Första träffen skall bokas med en tränare och lättast är att boendets  värd gör det på telefonnummer 044-289 389. Detta gäller begränsat antal för de som har tillfälligt boende i Åhus och från 13 års ålder.


Åhus 🇺🇦🇸🇪Gymnastikklubb

Åhus gymnastikklubb vill bjuda in er som nyanlända till att komma och gympa med oss i Sånnahallen. Vi kommer att tillsammans göra en gymnastikbana/ hinderbana leka och ha kul i hallen.

För att gympa behövs inga särskilda kläder eller skor. Det är bra med mjuka kläder som är lätta att röra sig i och vi gympar barfota. Vi hoppas att ni vill komma och gympa med oss!

Lördagen den 9/4 klockan 11.00-12.30

Sånna C-hallen

Vi ser fram emot att få träffa er.

Åhus gymnastikklubb

Привіт, гімнастичний клуб міста Охус запрошує українців на гімнастику у Соннахол!

Разом ми маємо змогу розважитися, пограти та виконати різні гімнастичні вправи.
Вам не потрібен спортивний одяг чи взуття,
потрібен лише зручний одяг. Грати та виконувати гімнастичні вправи можливо босоніж.

Ми сподіваємось що ви виявите бажання приєднатись до нас у суботу, 9 квітня з 11:00 до 12:30 за адресою Sånna C-hallen Sandvakteregatan 1.

До зустрічі!!!

Привет, гимнастический клуб города Охус, приглашает украинцев на занятия гимнастикой в Соннахол.

Вместе мы будем заниматься гимнастикой и просто играть.

Вам не нужна спортивная одежда или обувь. Всё что вам нужно, это просто удобная одежда, играть и заниматься гимнастикой можно без обуви.

Мы надеемся на встречу в субботу 9 апреля с 11:00 до 12:30 по адресу Sånna C-hallen Sandvakteregatan 1.

До встречи!!!


Här kommer även erbjudna aktiviteter från våra föreningar att komma upp kontinuerligt.