Malena Olsson konstnär

SE(a)A FOOD

Öppna ögonen och öppna våra sinnen. Vi måste se och verkligen uppleva och förstå maten och måltiden för det storslagna det är.

En ljuvlig och ljum sommarkväll med dofter som sprider sig från en grill med silverpaket i aluminium, fyllda med fångst från havet, citron, örter och chili. Grönsaker från jorden ihop med havets läckerheter bildar en symbios av njutning, känsla, näring och kraft.

Likt livet i sig.

När vi tänker på maten på ett större vis, ser på det med vidare blick och under livets paraply så ser vi att det är så mycket mer. Ett liv, en njutning och något större. Plankton, småfisk, musslor, abborren och gäddan alla behövs de i det paraply av liv som sker därunder ytan och som på ett vis lever i den symbiosen av liv.

Det måste vi se.

Se livet och maten i havet på ett holistiskt vis. Både som den kedja av liv som sker därunder ytan och där vi är en del för den njutning och näring vi behöver. Men se det även utifrån vårt driv till att äta det vi alltid har ätit. Vi vill njuta av det som vi är vana att njuta, vi vill återskapa de sensoriska minnena vi alltid har kunnat skapa. I en föränderlig värld och med en allt mindre insikt och respekt för det kretslopp vi lever i växer en risk i att vi snart inte ser.

Maten är så mycket. Den är för oss så självklar. Se den.

Havet har smak och liv, hur kan vi värna om det men ändå njuta. Vågar vi se nya möjligheter, kan vi komprimera smak och minnen, kan vi njuta av annat och kan vi värna om den skatten? Kan vi bredare och modigare se på livet där under som något vi kan bära och värna om framåt?

Malena Olssons konst ger uttryck för precis det. Den hjälper oss att se. Den visar på just det holistiska synsättet att uppleva maten. Det är njutning och smak men även en påminnelse om det livet, sårbarheten och kraften av det liv där under ytan. Att vi behöver vara modiga och insiktsfulla tillsammans, se livet.

Som kock, matfrälst och mat- och måltidsvetare så kommer mitt driv och min ursprungliga ambition från upplevelsen, stämningen och smaken kring maten. Känslan i kroppen och gommen när jag äter något som smakar, som tar tag i mina minnen och som skapar nya. Skapandet med råvaror och den kreativiteten det föder i syfte av att skapa minnen för andra. Den vill jag värna om och den vill jag se och få andra att se. Det visar Malenas konst mig. Malenas konst och uttryck genom sina alster ger mig både öppnare ögon, inspiration och mod till att se det större i att kreativt och ansvarsfullt ta hand om livet under utan.

 

Johanna Gerberich

Krinova