Malena Olsson konstnär

Vi lever i en komplex och visuellt rik värld där nya och gamla perspektiv hela tiden befinner sig i förändring, i flux. Ständiga kulturella utbyten är inget nytt men utvecklingen av nya medier och rörelsemöjligheter gör att olika former av sammanträffanden blir mer komplexa. Konstnärer idag blandar olika medier,
tekniker – nya och historiska – för att gestalta tankar som säger något om nuet, framtiden och det förflutna.

Malena Olsson använder historiska tekniker som freskomåleri, med djupa rötter i konsthistorien. Hon arbetar med emalj – som under det dynamiska 1960- talet användes flitigt i konsten – och laddar tekniken med nya betydelser. Hon arbetar  också med stora, fritt hängande emaljerade koppar kontinenter monterade på plexiglas.

Utställningen Den uppstoppade papegojan startade med ett möte med en uppstoppad fågel på Roms loppmarknad Porta Portese, en privat berättelse, där den poetiska titeln påminner om pseudonymen greven de Lautreamonts legendariska sentens om ”det oförmodade mötet mellan ett paraply och en symaskin på ett operationsbord”. Hon rör sig mellan en privat sfär av historier och verk som behandlar gemensamma akuta angelägenheter.

Spöknät tar hon upp den pågående och dödliga nedskräpningen av haven. Konstnärer har en viktig uppgift i det att ge det försvinnande och det osynliga fysisk kropp. Som t.ex. när isen vid polerna smälter och blir del av en pågående miljökatastrof som ingen kommer undan. Den kan göras fattbar genom bilden.

Malena Olsson har sin konstnärliga utbildning från olika skolor i Rom. Hon har en examen från den statliga konstakademin Accademia di Belle Arti di Roma och är numera verksam i Sverige, i Kristianstad, och Rom. Malena är född 1964 i Karlshamn

Malena bor och arbetar i Kristianstad och Rom