;)

Vid havet

Åhus Ă€r den skĂ„nska östkustens frĂ€msta besöksmĂ„l. HĂ€r finns en vĂ€lbevarad idyll med smala, slingrande medeltida gator och ett torg som rĂ€knar traditioner tillbaka till medeltiden. HĂ€r finner du ocksĂ„ mĂ„nga fina möjligheter att njuta av sol och bad vid nĂ„gon av Hanöbuktens lĂ„nga, breda, gnistrande och mjukt kuperade sandstrĂ€nder.

HÀr hittar du karta med vÄra badplatser.

Det finns mĂ„nga anledningar till att besöka Åhus Ă„ret runt – tranor, pĂ„sk, semester, musik, midsommar, höst, marknad, sportevenemang m.m. Under sommarmĂ„naderna Ă€r tempot högt och aktiviteterna mĂ„nga. I Åhus arrangeras Europas största Beachhandbollsturnering och vi har Ă€ven Visfestival, beachfotboll och en mycket populĂ€r sommaroutlet hĂ€r. Åhus Ă€r ingen stor ort, men hĂ€r finns Ă€ndĂ„ en stor bredd av shopping, boenden och matutbud. HĂ€r hittar du allt frĂ„n charmiga cafĂ©er och pizzerior till vĂ€lrenommerade restauranger, och för dig som övernattar sĂ„ erbjuder orten bĂ„de B&B, camping och flera hotell. I Åhus shoppar du i en lugn, avkopplande miljö med nĂ€rhet mellan butikerna och gott om parkeringsplatser.

Åhus Ă€r Ă€ven ett vĂ€lkĂ€nt centrum för konstnĂ€rer, formgivare och designers av olika kategorier, och hĂ€r har varumĂ€rken som Absolut Vodka, BlĂ„ Station och AteljĂ© Lyktan sitt ursprung.

VĂ€lkommen till Åhus!

TALLEN VID ÅHUSBRYGGAN

Tallen stĂ„r lika vacker en frostig vinterdag som en ljummen sommarkvĂ€ll. Åk dit, fotografera och njut av utsikten!

ÅHUS BRYGGAN Ă€r ett mĂ„ste att besöka om du befinner dig i Åhus! Den ligger pĂ„ TĂ€ppetstranden och strĂ€cker sig 120 meter ut i havet. Bryggan Ă€r vĂ€lbesökt Ă„ret runt men pĂ„ sommaren Ă€r det naturligtvis högtryck. Bryggan byggdes 1998 och delvis finansierat med privata medel. Privatpersoner fick möjlighet att köpa “sin” planka till bryggan och som tack för hjĂ€lpen har bidragarnas namn urfrĂ€sta pĂ„ plankor pĂ„ bryggan.

HANÖBUKTEN erbjuder milslĂ„nga, breda, kuperade sandstrĂ€nder som Ă€r skyddade av tĂ€tvuxen barrskog. HĂ€r hittar du en strand för ostört solbad, naturistbad eller en strand full med liv och rörelse. Det finns parkeringsplatser skyltade lĂ€ngs kusten pĂ„ ett 20-tal platser.

TÄPPETSTRANDEN Ă€r en lĂ„nggrund och barnvĂ€nlig sandstrand. HĂ€r finns en badbrygga och gott om liv och rörelse. Intill stranden finns en campingplats, och inom promenadavstĂ„nd finner du flera aktiviteter sĂ„som minigolf, tennis och en populĂ€r glasskiosk. Vid TĂ€ppetstranden ligger Ă€ven evenemangsstranden dĂ€r det under sommartid bland annat arrangeras beachhandboll och beachfotboll.

PĂ„ södra sidan om HelgeĂ„ Ă„terfinns naturreservatet Äspet med dess lĂ„nggrunda, barnvĂ€nliga sandstrand. HĂ€r rĂ„der lugn och du kan njuta av en utsikt som Ă€r hĂ€nförande. Äspet Ă€r Ă€ven ett omtyckt friluftsomrĂ„de.

Söder om Yngsjö ligger naturreservatet GropahÄlet. OmrÄdet utgörs av tallskog och i anslutning till stranden finns flygsanddyner som Àr uppÄt 20 meter höga. Sommartid lockar sandstranden mÄnga badgÀster, och frÄn parkeringsplatsen nÄr man dels ett naturistbad, dels ett hundbad.

I Furuboda finns en badplats med finkornig sandstrand och med utlagda trallor ner till strandkanten frÄn Strandstugan. Vid Strandstugan finns en tillgÀnglighets-anpassad flytbrygga som Àr anpassad för bÄde gÄende och för personer med rörelsehinder. 2 liftar gör det möjligt för alla att njuta av bad frÄn bryggan.

ÅLAKUSTEN strĂ€cker sig lĂ€ngs SkĂ„nes östra kustlinje, frĂ„n Åhus i norr till Stenshuvud i söder. HĂ€r finner du milsvid sandstrand, genuina Ă„lafiskemiljöer och sanddynlandskap med tallskog. LĂ€ngs med denna kust kan du ta del av en fantastisk natur i kombination med en historia som Ă€r unik i sitt slag, och du kan Ă€ven njuta av konst och kulinariska upplevelser.

Alla Ålabodar har ett eget namn och en egen historia. Utanför bodarna hĂ€nger de traditionella fiskeredskapen pĂ„ sina karaktĂ€ristiska torkstĂ€llningar och bildar ett pĂ€rlband lĂ€ngs med kusten. HĂ€r lever den urgamla Ă„lfisketraditionen kvar Ă€n idag med minimala förĂ€ndringar. PĂ„ mĂ„nga stĂ€llen lĂ€ngs Ålakusten kan du möta konstnĂ€rer, formgivare och andra intressanta personligheter som alla har sin egen historia att berĂ€tta. LĂ€ngs med denna kust finns det Ă€ven gott om möjligheter till kulinariska upplevelser och mĂ„nga trevliga boendealternativ. För den som uppskattar friluftsliv och bad Ă€r ett besök vid Ålakusten ett idealiskt val dĂ„ du bĂ„de kan vandra och cykla lĂ€ngs vĂ€gar i kustlandskapet. Det finns Ă€ven mĂ„nga möjligheter att göra strandhugg för att njuta av tillvaron i naturskön miljö.