Yngsjö Havsbad restaurang

Det väletablerade krögar-paret Anders & Hasse driver restaurangen och brinner för att servera dig det bästa. Träffas och umgås, delge dina många minnen och erfara nya!


 

Om Yngsjö Havsbad

Precis ovanför stranddynorna ligger Yngsjö Havsbad, en pärla med anor från tidigt 30-tal. Sensommaren 2019 köpte Bertil Andersson Havsbadet efter att det stått ”träda” i nästan 10 år. Med ambitionen att bevara kärnan och återskapa den gemensamma träffpunkt som Havsbadet tidigare stått för. Resan är påbörjad och redan nu finns det fantastiska stugor att hyra och restaurang att både äta och dricka på – allt med fantastisk utsikt över havet. Senvåren 2021 är tanken att det även ska finnas lägenheter att hyra.

Närområdet

Förutom att stranden är precis intill Havsbadet så är golf och cykling populärt i området. Föredrar du vandring så finns hela kustremsan att följa söderut, eller strosa runt bland småvägar i tallskogen.

Det finns cykelväg till Åhus som är fyllt med mysiga restauranger, gallerier och vackra gränder. Dagsutflykter till Österlen med Simrishamn, Stenshuvud och Kivik är att rekommendera.

Busshållplats finns vid väg 118, ca 20 minuters gångväg från Havsbadet (Buss 551 Yngsjö Byväg)Kristianstad Flygplats ligger närmast, ca 20 km. Ronneby och Malmö är inom radien 8 mil.

Yngsjö Havsbads historia

Yngsjö är ett litet samhälle i östra Skåne, känt för sitt traditionella ålfiske och milslånga sandstrand. I Yngsjö bor det cirka 500 personer men på sommaren blommar samhället upp med trogna sommargäster som njuter av glass, sol och bad.

Fisket har alltid varit en viktig del av Yngsjö, med sill, torsk och ål som fiskas från Östersjön. Ålafisket och ”Guldkusten” mellan Åhus och Juleboda har varit vida känt och här drogs tonvis med ål upp. Ål som exporterades till både Danmark, Nederländerna men främst till Tyskland. Men även tobaksodlingen har varit vanlig i trakten och man kunde ofta se tobak hänga på tork.

Sommarlivet kring Havsbadet fick fart under 1940-talet. Fullastade bussar tog folk till stranden och havet. Fritidshus började byggas och hela samhället fick fart.

Yngsjö Havsbads historia startar redan i början av 1930-talet. Då byggdes det en liten filial till det anrika Café Fenix som fanns inne i centrala Kristianstad. 1938 köptes fastigheten upp utav fru Maria Johansson som utvecklade det lilla kaféet till en restaurang. Det tillkom även möjlighet att hyra in sig i små sovplatser.

1950 såldes Havsbadet vidare till två systrar; Märta Månsson och Ulla Callman. De byggde till i omgångar och drev Havsbadet ända till 1972. Då tog krögaren Janos vid och expanderade ytterligare. Bland annat så byggdes den stora inglasade terrassen till. 1994 var det dags för krögaren Tommy Johansson och hans fru Gun att ta vid och de drev det i ca 20 år. Många berättar om sina roliga och glada minnen ifrån den tiden. Ålagillen, smörgåsbord och födelsedagar. Tommys pannbiffar pratas det än idag om!