;)

Hamnen

Åhus Hamn ligger idylliskt vid Helge Ås mynning. Längs med hamnen finner du flera mysiga restauranger som erbjuder bra mat. I hamnen finns två gästhamnar, en på var sida av hamnen. Åhus Marina är en levande och pittoresk plats som alltid varit central för Åhus. Platsen bär på en spännande historia som fortfarande är en viktig del av platsen. Detta är en av Kristianstad kommuns mest välbesökta turistmål.

 

Restaurangerna erbjuder ett brett utbud, med något för varje besökare. Idag är Åhus marina en plats för avkoppling och underhållning. Här ligger båtarna tätt och flertalet restauranger och butiker kantar ån. Från tidig förmiddag till sen kväll kan besökaren ströva längs hamnpromenaden och njuta av lunch, middag och glass. På uteserveringarna längs ån njuter turister och Åhusbor av en underbar atmosfär.

På uteserveringarna längs ån njuter turister och Åhusbor av en underbar atmosfär. Förutom goda restaurangupplevelser och trevlig shopping finns rekreationsområden och en vacker hamnpromenad. Det finns även en lekplats för barnen, en lekplats med tydlig koppling till platsens historia!

Åhus Hamns historia

Historiens vingslag är tydliga med flera intressanta byggnader och historiska platser. Aosa Hus, (Åhus Borg), byggd under 1100-talet finns fortfarande att besöka. Med den följer en spännande historia om en ärkebiskop och makten över platsen. Du kan också se Klostermuren, murresterna från ett dominikanerkloster byggt på 1200-talet. Åhus Vandrar var en gång en tobaksindustri och Åhus Gästgivare gård har funnits sedan 1700-talet. Längs Helge Å som är det vattendrag som löper genom Åhus hamn på sin väg ut i Östersjön har båtar skeppat förnödenheter och bedrivit handel sedan 700-talet. Åhus hamn är rik på historia!

Även Åhus hamns nutida historia är spännande. Längs hamnen ligger ett av världens mest kända märken, Absolut. Den alkoholhaltiga drycken kan ändas produceras i Åhus, då det lokala vattnet utgör en viktig ingrediens. Absolut är ett spännande märke som är känt världen över och har besökare från världens alla hörn!

I yttre hamnen finns Åhus hamn, eller industrihamnen. Detta är en viktig del av det svenska näringslivet och här finns flera stora företag. Dock är detta inte en synlig del för den som besöker Åhus marina eller Åhus Gästhamnar. Här råder istället en känsla av skärgårds liv och njutning.

Foto: Lennart Johanzon