Åhus Guld erövrade den högsta utmärkelsen

20 July, 2021

Underbara nyheter och dessutom nylevererat till Systembolaget i Åhus.

Åhus Guld erövrade den högsta utmärkelsen, medaljen “Great Gold”, vid den internationella bedömningen av drycker International Wine and Spirits Awards 2021 i Rioja.

Bland de totalt 46 cider som belönades var iscidern från Åhus ensam om att få den högsta utmärkelsen.

– Råvaran till Åhus Guld är äpplen odlade i Härnestad och hela tillverkningen från pressning och jäsning till lagring och buteljering sker för hand i vårt vineri, säger Karin Birch, Åhus Vingård.Till varje 20 cl-flaska flaska använder vi 1,35 kg äpplen.

Idéen föddes 2018 ur lika delar glädje, inspiration och lusten att prova att ta fram ett sött alternativ av råvaror från vår närhet. Resultatet blev en liten batch iscider, tätt packad med smak, sötma och syra, fick mycket positiv respons både bland konsumenterna och höga poäng av professionella vinbedömare.
– Vi kände oss glada och peppade att gå vidare och göra ytterligare en batch av 2019 års äpplen. Denna gång fick vi ut 200 flaskor som nu alltså kommer prydas av en fin guldmedalj.

Silver för rosé och vitt
Åhus Vingård tog också hem två silvermedaljer för vinerna Åhus Rosé 2020 och det vita Åhus Solaris XO. Det senare vinet är ännu inte lanserat på Systembolaget.

– Det är viktigt för oss att få våra drycker bedömda i ett internationellt sammanhang, fortsätter Karin BIrch. Utmärkelserna är ett kvitto på att vi kan göra både icsider och vin av hög kvalitet. Sedan är det extra kul att vi i lilla Åhus har tillverkning av både vin, sprit och öl.

Fakta:
International Wine and Spirits Awards 2021
https://www.iwsawards.com/

En internationell blindprovning av drycker som avgörs varje år i juli. I år bedömdes 2038 olika drycker varav 609 tog medalj:
70 Great Gold, 95-100 poäng
262 Guld 90- 94 p
277 Silver 85-80 p

Åhus Vingård planterades 2005. Vingården sköts av ca 150 privatpersoner som samlas till gemensamma arbetsdagar 15-20 gånger om året.

Senaste nytt

Veteranpoolen ny medlem

26 May, 2023

Veteranpoolen har valt att satsa mer i Åhus och blivit medlemmar i vår företagarförening. Veteranpoolen underlättar vardagen både för...

Läs mer

Bistro nyöppnar i Åhus

24 May, 2023

Restaurang Bistro är tillbaka! ...

Läs mer

Upplev Tranorna vid pulken

31 March, 2023

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor i Vattenriket på sin väg till häckningsplatser längre norrut. Vid Utemuseum Pulken är det...

Läs mer