Zonta

Zonta International är en ledande global organisation av personer från olika yrkesgrupper som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete.

Kristianstad Zontaklubb

VÀlkommen till vÄr klubb. Vi har funnits sedan 1978 och har ett 30-tal medlemmar.

Vi trÀffas vanligtvis den andra onsdagen i varje mÄnad, med uppehÄll i juni, juli och augusti.


VĂ„r historia

Den första Zontaklubben grundades den 8 november 1919 i Buffalo, New York. Bland organisationens tidigaste medlemmar fanns den första generationen högskoleutbildade kvinnor och den första generationen kvinnor i USA som hade röstrÀtt. MÄnga tillhörde en ökande men Ànnu relativt liten grupp yrkesverksamma kvinnor. De engagerade sig för kvinnors jÀmstÀlldhet och för kvinnors rÀtt till ett bÀttre liv.

Till minne av grundandet utsÄgs den 8 november till Zontadagen.  Redan efter ett Är hade nio klubbar bildats i USA med totalt 600 medlemmar. Zonta International har under snart 100 Är vuxit till en ledande global organisation med 28 000 aktiva och kompetenta kvinnor och mÀn.

Zonta till Sverige 1935

Till Sverige kom Zonta redan 1935, dÄ den första klubben etablerades i Stockholm. Idag bildar Sverige tillsammans med Lettland Distrikt 21 med omkring 1 800 medlemmar.

VĂ„rt namn och emblem

Ordet Zonta betyder pÄlitlighet och trovÀrdighet och kommer frÄn lakhotasprÄket som Siouxindianerna talar. Zontas mÀrke Àr sammansatt av symboler frÄn Siouxindianernas kultur och illustrerar i sina olika delar vad Zonta stÄr för:

  • UtstrĂ„lning och engagemang
  • SammanhĂ„llning
  • Dela bördor
  • Gemenskap
  • Stabilitet

Nyfiken pÄ mer?

HÀr kan du lÀsa en fördjupning av vad vi har genomfört och hur vi har arbetat i en förÀnderlig vÀrld under 100 Är.