;)

Vid havet

Åhus är den skånska östkustens främsta besöksmål. Här finns en välbevarad idyll med smala, slingrande medeltida gator och ett torg som räknar traditioner tillbaka till medeltiden. Här finner du också många fina möjligheter att njuta av sol och bad vid någon av Hanöbuktens långa, breda, gnistrande och mjukt kuperade sandstränder.

Här hittar du karta med våra badplatser.

Det finns många anledningar till att besöka Åhus året runt – tranor, påsk, semester, musik, midsommar, höst, marknad, sportevenemang m.m. Under sommarmånaderna är tempot högt och aktiviteterna många. I Åhus arrangeras Europas största Beachhandbollsturnering och vi har även Visfestival, beachfotboll och en mycket populär sommaroutlet här. Åhus är ingen stor ort, men här finns ändå en stor bredd av shopping, boenden och matutbud. Här hittar du allt från charmiga caféer och pizzerior till välrenommerade restauranger, och för dig som övernattar så erbjuder orten både B&B, camping och flera hotell. I Åhus shoppar du i en lugn, avkopplande miljö med närhet mellan butikerna och gott om parkeringsplatser.

Åhus är även ett välkänt centrum för konstnärer, formgivare och designers av olika kategorier, och här har varumärken som Absolut Vodka, Blå Station och Ateljé Lyktan sitt ursprung.

Välkommen till Åhus!

TALLEN VID ÅHUSBRYGGAN

Tallen står lika vacker en frostig vinterdag som en ljummen sommarkväll. Åk dit, fotografera och njut av utsikten!

ÅHUS BRYGGAN är ett måste att besöka om du befinner dig i Åhus! Den ligger på Täppetstranden och sträcker sig 120 meter ut i havet. Bryggan är välbesökt året runt men på sommaren är det naturligtvis högtryck. Bryggan byggdes 1998 och delvis finansierat med privata medel. Privatpersoner fick möjlighet att köpa “sin” planka till bryggan och som tack för hjälpen har bidragarnas namn urfrästa på plankor på bryggan.

HANÖBUKTEN erbjuder milslånga, breda, kuperade sandstränder som är skyddade av tätvuxen barrskog. Här hittar du en strand för ostört solbad, naturistbad eller en strand full med liv och rörelse. Det finns parkeringsplatser skyltade längs kusten på ett 20-tal platser.

TÄPPETSTRANDEN är en långgrund och barnvänlig sandstrand. Här finns en badbrygga och gott om liv och rörelse. Intill stranden finns en campingplats, och inom promenadavstånd finner du flera aktiviteter såsom minigolf, tennis och en populär glasskiosk. Vid Täppetstranden ligger även evenemangsstranden där det under sommartid bland annat arrangeras beachhandboll och beachfotboll.

På södra sidan om Helgeå återfinns naturreservatet Äspet med dess långgrunda, barnvänliga sandstrand. Här råder lugn och du kan njuta av en utsikt som är hänförande. Äspet är även ett omtyckt friluftsområde.

Söder om Yngsjö ligger naturreservatet Gropahålet. Området utgörs av tallskog och i anslutning till stranden finns flygsanddyner som är uppåt 20 meter höga. Sommartid lockar sandstranden många badgäster, och från parkeringsplatsen når man dels ett naturistbad, dels ett hundbad.

Furuboda finns en badplats med finkornig sandstrand och med utlagda trallor ner till strandkanten från Strandstugan. Vid Strandstugan finns en tillgänglighets-anpassad flytbrygga som är anpassad för både gående och för personer med rörelsehinder. 2 liftar gör det möjligt för alla att njuta av bad från bryggan.

ÅLAKUSTEN sträcker sig längs Skånes östra kustlinje, från Åhus i norr till Stenshuvud i söder. Här finner du milsvid sandstrand, genuina ålafiskemiljöer och sanddynlandskap med tallskog. Längs med denna kust kan du ta del av en fantastisk natur i kombination med en historia som är unik i sitt slag, och du kan även njuta av konst och kulinariska upplevelser.

Alla Ålabodar har ett eget namn och en egen historia. Utanför bodarna hänger de traditionella fiskeredskapen på sina karaktäristiska torkställningar och bildar ett pärlband längs med kusten. Här lever den urgamla ålfisketraditionen kvar än idag med minimala förändringar. På många ställen längs Ålakusten kan du möta konstnärer, formgivare och andra intressanta personligheter som alla har sin egen historia att berätta. Längs med denna kust finns det även gott om möjligheter till kulinariska upplevelser och många trevliga boendealternativ. För den som uppskattar friluftsliv och bad är ett besök vid Ålakusten ett idealiskt val då du både kan vandra och cykla längs vägar i kustlandskapet. Det finns även många möjligheter att göra strandhugg för att njuta av tillvaron i naturskön miljö.