Åhus Friidrottsklubb

Om klubben

1928 invigdes idrottsplatsen i centrala Åhus och drevs sedan av ”Idrottsplatsens vänner” fram till mitten av 50-talet då driften togs över av kommunen. Under denna tid bedrevs friidrott först i Åhus IF:s namn och sedan under IFK Åhus´ flagg. I slutet av 90-talet kom planer på att lägga ner idrottsplatsen till förmån för annan bebyggelse och en kampanj drogs igång för att rädda kvar idrottsplatsen.

Drivande kraft bakom kampanjen var Per Jönsson, boende i Åhus. Han ville visa att det fanns ett stort idrottsintresse i Åhus och tog kontakt med skolor, lärare och idrottare för att smida planer på idrottsplatsens bevarande.

Man gjorde en namninsamling och lyckades samla ca 3000 namn. I slutet av september 1998 arrangerades Åhusvarvet för första gången, till vilket välkända friidrottare som Erica Johansson och Mattias Ghansah engagerades.

Samma höst tog Per nya kontakter för att kunna starta en friidrottsförening. Han kom bland annat i kontakt med Nils-Olof Ivarsson som kom att bli den nystartade klubbens – Åhus FIK – ordförande. Man startade i blygsam skala. Skolungdomar inbjöds att komma till idrottsplatsen några helger, för att prova på friidrott. Många kom och testade och ca ett tiotal ungdomar stannade kvar och började träna regelbundet.

Så startade föreningen!