Åhus GK 

Åhus Gymnastikklubb har som mål att bygga rörelseglädje och kamratskap bland barn och ungdomar. Vi arbetar aktivt med att ha en bra värdegrund i föreningen, inspirerande och duktiga ledare samt roliga och utvecklande träningspass och andra aktiviteter för våra medlemmar.  

Åhus Gymnastikklubb bedriver gymnastik för flickor och pojkar mellan 2 och 18 år. Idag har vi ca 275 aktiva gymnaster och 45 ledare. Vårt mål som förening är att erbjuda både bredd och spets för våra gymnaster, vilket innebär att vi erbjuder träning för alla och tävling för dem som är sju år eller äldre och som vill tävla. För de yngre barnen består verksamheten av lek, gymnastik och dans med glädje och rörelseskolning i fokus. Från sju år är inriktningen truppgymnastik, vilket är en tävlingsform inom gymnastik som utförs av lag i tre grenar – fristående, trampett och tumbling. Fristående kan beskrivas som en dans innehållande akrobatiska övningar, balanser, hopp, kraftmoment och piruetter. I grenen trampett hoppar man på en liten studsmatta för att göra volter med och utan skruvar i olika former och inom tumbling gör gymnasterna serier med övningar, som hjulningar, rondater, flick-flack och saltomortaler på en lång studsig matta. I vår förening är det viktigt att alla som vill tävla ska få göra det för att det är roligt och spännande, utan känsla av tvång eller krav på prestation. Rörelseglädje och kamratskap är viktiga ledord för oss!

Med utgångspunkt ifrån Gymnastikförbundets Livslångt intresse för träning arbetar vi aktivt för att så många barn och ungdomar som möjligt ska få möjlighet att träna gymnastik och känna rörelseglädje. Vi vill stimulera lek, motorik och rörelse oavsett ålder, kön, religion, sexuell läggning, etnisk eller socioekonomisk tillhörighet. Arbetet i klubben sker med en tydlig värdegrund som bas. Det är viktigt att alla barn, ungdomar, föräldrar och ledare känner sig välkomna och möts av gott bemötande, lyhördhet och respekt. Som en av sex föreningar har vi deltagit i projektet Framgångsrik förening tillsammans med Gymnastikförbundet Syd och Skåneidrotten/SISU för att utveckla vår verksamhet. Inom ramen för detta projekt har styrelse och ledare arbetat med värdegrundsfrågor, vilket bland annat har mynnat ut i en uppdaterad huvudpolicy och en förtydligad rollbeskrivning för våra ledare.  Förutom arbetet med värdegrund, som är ett pågående arbete, satsar föreningen på utbildning för våra ledare så att de i sin tur kan utveckla gymnasterna på ett säkert och inspirerande sätt, men även vara bra förebilder och hantera olika typer av situationer som kan uppstå.

 

Föreningens verksamhet består framför allt av träning, men vi hittar även på roliga och inspirerande aktiviteter både inom och över gruppgränserna för att bygga laganda – som kick-offer, läger, uppvisningar, tävlingar, bad- och lekdagar, pizzakvällar och inspirationsdagar. Våren 2015 blev vi utsedda till Nordöstra Skånes bästa ungdomsförening på Idrottsgalan i Kristianstad och 2018 fick vi utmärkelsen Årets Förening av Gymnastikförbundet Syd. Dessa båda utmärkelser är vi oerhört stolta över!

 

Med god värdegrund, duktiga ledare och gott kamratskap bidrar Åhus Gymnastikklubb till att göra gymnastiken bättre och till att bygga rörelseglädje för livet!