Bondens Skafferi

 

Vilka vi är och vad vi gör

Aldrig tidigare i historien har maten färdats så lång väg innan den når tallriken. Livsmedelstransporterna kritiseras för att skada klimatet och kvalitén gynnas inte heller. Debatten om den globala livsmedelshanteringen har väckt starka motreaktioner. Över hela världen växer rörelser fram som värnar om småskaligt, lokalt eller regionalt producerade matvaror.

Mottot lyder: Think global, eat local.

Skåne följer trenden. I länet finns inte mindre än 400 småskaliga verksamheter som producerar mat och matråvaror. Från skånska gårdar kommer charkvaror, ostar och inläggningar men också grönsaker, kött, frukt och kryddor. Så vi borde kunna slå oss för bröstet och känna oss nöjda.

Men tyvärr finns en hake, var får man tag på dessa varor såvida man inte ska åka runt till odlare och uppfödare över hela regionen? Hur får man reda på vad som just nu finns att köpa? Det saknas samordning och effektivitet vilket är nödvändigt om produkter ska säljas till restauranger och butiker. Här kommer Bondens Skafferi in i bilden. Hos oss kan man se vad som finns på hyllorna hos Skånes producenter och göra sin beställning. Bondens Skafferi sköter även distributionen.

Vi har själva krögarbakgrund och har slitit håret i förtvivlan över att inte kunna erbjuda lokala, förstklassiga råvaror bara för att logistiken saknas. Vi vet vilka hinder som ligger i vägen för att uppnå smidiga relationer mellan krögare, köksmästare och butiksinnehavare å ena sidan och lokala producenter å den andra. Bondens Skafferi är länken som får råvaror från skånska gårdar att hamna på matsedeln.

Om vi använder mer lokala matråvaror vinner vi mycket. Råvarorna är ofta färskare och smakar bättre. Den som äter närproducerad mat blir nyfiken på var den är producerad, vem som står bakom och hur det gått till. Det är en naturlig nyfikenhet som vi inte alltid känner inför mat som kommer från grossister med rikstäckande leveranser. Genom att äta lokalproducerat får vi en relation till matens ursprung samtidigt som lokala och regionala mattraditioner bevaras och utvecklas.

Bondens Skafferi hjälper dig som driver restaurang eller delikatessbutik att möta kundernas växande intresse för mat som odlas eller uppföds i trakten där man själv lever och bor. Samtidigt vill vi underlätta för producenterna att få avsättning för sina varor.

Utnyttja det rika innehållet i vårt skafferi med traditionella råvaror och sällsynta smaker som bidrar till att göra det skånska köket till något speciellt!

Är du intresserad av våra fantastiska produkter, kontakta oss så berättar vi mer om hur vi jobbar med våra kunder.

Odlare och uppfödare!Är du skånsk odlare eller uppfödare som vill nå ut med dina varor till restauranger och butiker? Genom vår verksamhet blir dina produkter en del av vårt breda sortiment skånska råvaror som vi säljer och distribuerar. Kontakta Bondens Skafferi så försöker vi hjälpa dig.