Kristianstads Kommun

Kristianstad är nordöstra Skånes handelscentrum. Här hittar du lugnet med varierad natur men också spännande och annorlunda upplevelser, bara en timmes tågresa från storstadsområdet vid Öresund. Kommunen har drygt 84 000 invånare och av dem bor omkring 40 000 i staden Kristianstad.

Kristianstads kommun är till ytan den största i Skåne med sina 1 346 km². Kristianstads kommun har över 7 000 tillsvidareanställda medarbetare.

Mat och dryck

Kommunens profil är Spirit of Food – mat och upplevelser för alla sinnen. Varje dag äter så gott som alla svenskar, och många i andra länder, något som kommer från Kristianstad. Vår känsla för mat och dryck har grundlagts i generationer.

Staden mitt i vattnet

Få platser har så rik och varierad natur som vattenriket runt Kristianstad. Området har av Unesco utsetts till ett Biosfärområde vilket innebär att det är ett modellområde som visar hur vi kan både bevara och utveckla naturens resurser på ett hållbart sätt. I Vattenriket finns besökscentret naturum och många andra besöksplatser.

Dansk handelsstad

Den danske kungen Christian IV grundade staden Kristianstad 1614. Fästningsstaden Kristianstad var tänkt som en stad för försvar, hantverk och handel. Handelstraditionen finns kvar.  Den kompakta stadskärnan har många butiker och serveringar och i utkasten av staden finns flera handelsområden. Kristianstad utsågs 2014 till Årets stadskärna.

Nära, enkelt och bekvämt

Kristianstads kommun tillhör Greater Copenhagen. Den är en av de snabbast växande regionerna i norra Europa. Tågen går nästan dygnet runt via Öresundsbron till Danmark. På mindre än två timmar når man internationella flygplatsen Kastrup och Köpenhamn