Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö

Butik

I butiken hittar du smått & gott. Rökt lax, makrill, sill och räkor. Sillinläggningar, såser och gott om tillbehör. Det finns också ett gäng delikatesser som ost, chark, kex, marmelader, senap och mycket mer.

Du blir omhändertagen av vår trevliga och kunniga personal som hjälper dig att hitta rätt i vår disk.

Sedan 2022 röker vi själva i våra lokaler. Historien om rökeriet börjar redan i början på 80-talet när det grundades av en man vid namn Janos. I nästan 20 år röktes det för fullt i lokalerna men efter ett par ägarbyte tog resan slut där. Vi är otroligt stolta att återigen kunna röka våra egna produkter på fantastiska råvaror, det är en upplevelse att äta färsk nyrökt fisk.

Tillsammans med ca 75 leverantörer kan vi erbjuda ett rejält sortiment med delikatesser – både från hav och land. Butiken fick under 2021 en rejäl tillbyggnad och rymmer numera flera hundra olika artiklar på våra hyllor och i våra kylar och frysar. Vi fortsätter att leta efter nya, lokala och spännande leverantörer. Skulle ditt företag vilja vara en av dem så tveka inte att höra av dig!

Mycket av den fisk vi arbetar med är certifierad, men på grund av att vi inte själva har certifikat får vi inte heller skriva ut våra produkter med certifiering. Fråga biträdet när du handlar så berättar vi mer än gärna om fiskens bakgrund.

I vår disk hittar du mycket, mycket mer än rökta produkter. Vi säljer även våra egna sillinläggningar, såser, röror, tårtor, mackor, smørrebrø, landgångar, skaldjursfat, pajer och massor av annat gott, inte minst vårt hembakat danska rågbröd.

Vårt Rökeri

Laxen vi röker odlas på Färöarna och filéas för hand av våra duktiga samarbetspartners Björk & Magnusson i Helsingborg. Alltså, all lax skärs för hand. Det är väl värt att tänka på. Hos oss får den en genomgång och vi plockar ytterligare ben och fenor för att leverera den bästa kvaliteten. Efter genomgången får den dra i saltlake i 14-15 timmar, ju längre och långsammare desto bättre blir det och här har vi hittat vår gyllene punkt när det känns mest lagom.

Efter saltning är det dags att tvätta laxen och därefter torkas den och kryddas för att sedan läggas upp på galler och få en visit i rökskåpet. Här röks den i ungefär 6 timmar innan den sen ska svalna av och få vila över natten innan den sedan säljs i butiken.

Långsamt, noggrant och med omtanke röker vi vår fisk såsom vi själva vill att den ska smaka. Det får helt enkelt ta den tiden det tar, och varje batch beter sig lite som den vill så det är bara att följa efter.

LÅNGSAMT, NOGGRANT OCH MED OMTANKE RÖKER VI VÅR FISK SÅSOM VI SJÄLVA VILL ATT DEN SKA SMAKA.

Vi röker såklart mer än lax. För tillfället även räkor, makrill, röding och regnbåge men vi fortsätter att testa oss fram med andra sorters fisk. Det är en process att arbeta fram rätt metod och handlag för varje enskild råvara, även för den som gjort det innan då ingen rök och ingen lokal beter sig likadant som den andra. Det tog nästan 6 månader innan Robin var nöjd med laxen och kände att det gick att sälja, men vi får hoppas att det kanske kan gå lite fortare med de andra fiskarna.

Vi röker i ett elektriskt rökskåp, så vi får lite hjälp på traven när det kommer till temperaturer och luftflöde, men det är alltså riktig rök på alspån vi röker i. Inga koncentrat, aromer eller andra konstiga tillsatser. Vi har helt enkelt tagit lite extra hjälp av dagens teknik men i eldningsspisen brinner det fortfarande hederligt, svenskt alspån.

Bageri

Hur kommer det sig att det började bakas på Rökeriet?
– Jo sådär i pandemin fanns det lite tid över här och där, och framförallt under hösten 2020. Då fick Robin en liten knuff av en granne till Rökeriet som gav ut sitt recept. Från det gjordes det egna justeringar för att hitta rätt balans på sälta, sötma och saftighet utan knasigheter. I början var det inget svårt att baka själv, men idag bakas det närmre 6 000 bröd om året och dessutom alla desserter, småkakor och annat gott som serveras i restaurangen eller säljs i butiken. Visste du att vi bakar varenda liten maräng till våra desserter själva?

Restaurang

Det går alldeles ypperligt bra att bara svänga förbi på en kopp kaffe, och ta med datorn om du behöver jobba – vi bjuder på wi-fi.

Hos oss är alla välkomna, och med det menar vi även våra fyrbenta vänner. Så ta med hunden in så ställer vi fram vattenskålen – och ja, kompisen får även följa med in i restaurangen och inte bara till uteserveringen.

I köket arbetar vi ständigt med att hitta nya råvaror, både från hav och land. Vi lagar allt från grunden och tar inga genvägar när det kommer till kvalitet. I grunden är vi en fiskrestaurang men serverar även vegetariskt och kött för den som önskar det, men när du kollar i menyn så kommer du fort se att fisk är vår grej. Under höst, vår och vinter serverar vi även dagens lunch, veckans fisk och veckans vegetarisk mellan 11.30-14.00 och passar de allra flesta lunchsugna – hantverkare, livsnjutare, ung och yngre.

Restaurangen är öppen året om och öppettiderna är något mer generösa under sommarmånaderna. Det går för övrigt alldeles utmärkt att åka båt, paddla sup, kanot eller kajak, ta bussen, landa med helikopter, beställa taxi eller köra bil till oss. Vår stora parkering är oftast välfylld, men det brukar gå smidigt att hitta sig en bra plats – kanske på gräsmattan på andra sidan.

För barnen finns det alldeles bredvid vår inglasade terrass en lekplats för att bli av med lite spring i benen, och gräsmattan är en strålande plats för rastlösa ben. Men akta både vägen och ån, så håll gärna lite extra koll på era små.

 

Om oss

Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö är en restaurang och delikatessbutik precis bredvid Helge Å. Företaget ägs och drivs av Robin Eriksson och Linnea Lindberg som arbetat tillsammans sedan 2012 och sedan april 2020 driver Rökeriet.

Linnea kommer ursprungligen från Yngsjö men är nu bosatt i Åhus tillsammans med sin sambo, som också är upphovsmannen till de snygga borden i restaurangen. Linnea är en ständig drömmare och en riktig arbetare och hon vill helst av allt kavla upp ärmarna och sätta igång men är också mycket noga med hur saker och ting är planerade. Oftast hittar man henne i full fart i restaurangen, disken, butiken eller röja undan det som ingen annan tagit tag i.

Robin kommer från Lyngby, en liten by mellan Everöd och Vittskövle men bor numera i Åhus. Letar man efter Robin är det en god idé att börja lyssna efter degblandaren eller vispen då han oftast bakar eller förbereder i köket. När han inte är i köket hoppar han in i butiken och restaurangen, men framförallt ordnar han med allt pappersarbete på kontoret

Ingen minns en fegis!

När Linnea och Robin köpte verksamheten och slog upp dörrarna den 2 april 2020 var siktet snabbt inställt på att söka upp riktigt bra råvaror, och utveckla varenda centimeter av verksamheten. Redan under sommaren var i princip allt i restaurangen omändrat och nya menyer, baserat på färska råvaror och hemlagat, på plats. Målet är att bli så nära e-ämnes lösa som möjligt, alltid använda svenska och närproducerade råvaror efter säsong och helt ersätta allt halvfabrikat. Egentligen är detta arbetet redan långt kommet då man idag använder enbart svenska kött-, fågel- och mejeriprodukter. Grönsaker är alltid svenska när de finns och menyerna anpassas också efter att kunna hållas till svenska produkter under säsong. Skafferivaror som mjöl, socker, gryn mm. är alltid svenskt och man arbetar också hela tiden med att ”svensk-inventera”, alltså gå igenom lagret för att se över vad man kan byta ut mot svenska produkter. Det senaste skiftet som gjorts är att vanligt ris har ersatts mot havreris, linser har bytts ut mot lokalt odlade linser och hovmästarsåsen är nu tillagad på enbart skånska råvaror.

I oktober 2020 började Robin sjösätta projektet att själv baka allt bröd som finns i huset, och efter ett antal receptprovningar blev Rökeriets egna danska rågbröd färdigt en bit in i november. Nu fortsätter arbetet med att utveckla nya recept, och till slut byta ut de sista icke hembakta produkterna – bara smörgåstårtbotten är kvar att byta.

Årets unga företagare i Kristianstad 2021