När olyckan är framme

6 March, 2023

Söndagen den 5 mars skedde en allvarlig olycka utanför Vinslöv där 7 ungdomar 15-19 år förolyckades. En av ungdomarna har enligt vår kännedom sin hemvist i Åhus. Den ungdomen blev lindrigt skadad och är hemma i säkerhet hos sin familj. Flera av ungdomarna har många kompisar i Åhus. Med anledning av det har Åhus församling idag (må 6/3) öppet i kyrkan fram till 17.30 om man önskar gå dit och söka tröst. Kyrkoherden och annan personal finns på plats. Alla är välkomna till kyrkan!

Familjefokus är ett företag som arbetar med människor i kris. Vi bad Sara på Familjefokus att ge oss råd i att hantera sorg och oro.


En olycka och livet förändras

Jag fick frågan om jag kunde skriva något om hur man kan hantera känslor som kommer med anledning av den svåra olyckan som inträffade i söndags. Mina tankar går till er som på olika sätt berörs av olyckan. Att uppleva sorg är tungt och svårt och det finns inget jag kan skriva som inte känns fjuttigt.

För barn och unga som upplever sorg är familjen det viktigaste skyddsnätet. Som förälder eller annan närstående vuxen kan du hjälpa ditt barn igenom sorgen genom att vara närvarande och redo att prata om eller när han/hon behöver. Det är möjligt att ditt barn inte vill prata just nu. Tjata inte men visa att du finns där och är redo när han/hon vill och kan prata.

Du behöver vara beredd på att hela paletten av känslor kan komma, det är inte konstigt eller farligt. Det är bra att kunna sätta ord på de känslor som uttrycks, de blir ofta mer begripliga då. Det är ok och helt normalt att vara arg och ledsen. Försök att inte ta ilskan, irritationen personligt. Ta hand om den, ge känslan ett namn, ”du är arg och ledsen, det är ok. Hur kan jag finnas för dig?”

Det kommer vara en svår tid för många ungdomar i samband med denna tragiska händelse. Sök hjälp och stöd om du tycker det är för svårt och för tungt att hantera.

Här finns hjälp och stöd
Skolornas elevhälsa
Svenska kyrkan
Ungdomsmottagningen
Vårdcentralen
https://www.umo.se/att-ma-daligt/sorg-och-kris/att-vara-i-kris/

Med varmt deltagande
Sara Winter
socionom
Familjefokus
sara.winter@familjefokus.nu

Senaste nytt

Ny medlem Silverkanten

20 May, 2024

Läs mer

Återuppbyggnaden av Åhusbryggan

26 April, 2024

Läs mer

Ny medlem Åhus Bilvård

12 March, 2024

Läs mer