Storm och olja i Åhus

26 October, 2023

En del av oljeutsläppet från passagerarfärjan som gick på grund utanför Sölvesborg under söndagen rör sig nu mot Skånes kust i höjd med Åhus. Räddningstjänsten och kommunens verksamheter förbereder för att minimera skadorna om oljan når Skånes kust.

Uppdatering 2023-10-26  kl 10:00

Oljan som legat ute till havs som förväntades att driva as mot Skånes östkust och ständerna längs med Åhuskusten hade under onsdagseftermiddagen ännu inte nått land. Oljan ligger troligen, på grund av det kalla vattnet, under vattenytan och syns därför inte vid Kustbevakningens övervakning.

Från tisdagskvällen fram till onsdagen har kommunen flyttat cirka 10 000 kubikmeter tång från ständerna vid Täppet i Åhus. Arbetet med att forsla bort tång och skräp pausas fram till torsdagsmorgonen. Mörkret gör att det är svårt att upptäcka om det är olja i tången.

_______________________

Allmänheten uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet eller på land.

En passagerarfärja gick på grund i Pukaviksbukten söndagen den 22 oktober. Oljeutsläpp från fartyget har nått land längs med Blekinges kust.

Samverkan och planering pågår med både nationella och regionala aktörer för att minska skadorna av utsläppet.

Beredskapen aktiverad

Räddningstjänsten och kommunens verksamheter har aktiverat beredskapen för att kunna vara förberedda om oljan når Skånes kust:

  • Arbetet med att städa stränderna har intensifierats efter helgens storm så att olja inte blandas med tång och skräp. Under natten mellan tisdag och onsdag har tekniska förvaltningen satt in extra resurser för att flytta tång bort från ständerna vid Täppet i Åhus.

  • Kommunens oljeskyddsplan är aktiverad.

  • Räddningstjänsten har begärt extra resurser från MSB för att sanera om oljan når land.

_______________________

Frågor och svar om oljeutsläppet

Är oljan farlig? 

Oljan är med all sannolikhet hälsofarlig. Den luktar starkt och du ska undvika att andas in ångor. Du ska också undvika att få olja på huden. 

Vad händer när oljan når land? 

Målsättningen är att hindra så mycket olja som möjligt från att nå land. Kommunen och kustbevakningen prioriterar i första hand skyddsvärda områden. Vi arbetar för att det ska bli minsta möjliga påverkan för människor och miljö. Områden som blir hårdast påverkade av ett oljeutsläpp och som blir svårsanerade prioriteras i första hand. 

Vem ansvarar för saneringsarbetet? 

Kustbevakningen och kommunen samarbetar med saneringen, där kustbevakningen ansvarar för olja i havet och kommunen i de fall där oljan når land.

Kan jag bada? 

Om du ser någon olja i vattnet eller känner lukt av olja ska du inte bada. Om du inte ser någon olja eller känner någon lukt är det ok att bada. 

Kan min hund bada? 

Om du ser någon olja i vattnet eller känner lukt av olja ska varken du eller din hund bada. Om du inte ser någon olja eller känner någon lukt är det ok att bada. 

Hur påverkas djur och natur av oljeutsläppet? 

All form av olja är giftig och det påverkar djur och växtlighet negativt. 

Kan jag dricka vattnet i kranen? 

Varken kommunalt vatten eller egna brunnar påverkas av oljeutsläppet. Du kan använda och dricka ditt vatten precis som vanligt.

Vad ska jag göra om jag har kommit i kontakt med oljan? 

Du bör tvätta dig med tvål och vatten. Om du upplever obehag efter att ha andats in ångor eller haft hudkontakt med oljan bör du ringa sjukvården via vårdguiden på nummer 1177. 

Vad gör jag om jag hittar olja? 

Hör gärna av dig till oss kommun@kristianstad.se om du ser ett område med olja.  

Vad gör jag om jag hittar fåglar som är skadade av oljan? 

Om du ser oljeskadade fåglar, kontakta kommun@kristianstad.se. Katastrofhjälp fåglar & vilt tar hand om skadade fåglar. Det finns också personal som kan skjuta skadade fåglar som inte går att rädda. 

Behövs det frivilliga som hjälper till? 

Vi vet att många vill hjälpa till i krissituationer och det är vi mycket tacksamma för men i nuläget finns inte behov av frivilliga som hjälper till i Kristianstad. Om läget ändras går vi ut med information om det på kommunens webbsida. 

_______________________

Mer om oljeutsläppet efter fartygsolyckan

Pressmeddelande från Länsstyrelsen Skåne

Kustbevakningen om fartygsolyckan

 

 

Källa

https://www.kristianstad.se/sv/huvudnyheter/

Senaste nytt

Ny medlem Silverkanten

20 May, 2024

Läs mer

Återuppbyggnaden av Åhusbryggan

26 April, 2024

Läs mer

Ny medlem Åhus Bilvård

12 March, 2024

Läs mer